Telefon ile danışma ve randevu için tıklayınız. Direkt Op. Dr. Oytun İdil ile görüşeceksiniz..
Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
AMELİYAT TEKNİĞİ
Bu ameliyat aslında teknik olarak plastik cerrahideki en basit ameliyatlardan biridir. Sadece bir iki püf noktası vardır. Bunlara dikkat edilmezse tabii ki ciddi sorunlarla karşılaşılır, ama diğer bir çok estetik ameliyata göre çok daha kontrolümüzde olan, klinik uygulamalarda komplikasyon riskinin neredeyse hiç olmadığı bir ameliyattır.
Kansız bir ameliyattır. Yüzde kesinlikle morarma olmaz..
Çok kısa sürer (12-20 dakika)...
Erkeklerde, yanağı dolgun hastalarda yanakların pofudukluğunun giderilmesini, yüzün incelmesini sağlar..
Kadın hastalarda, yanaklar düzleşir, hafifçe çöker, elmacık kemikleri daha belirgin hale gelir. Yüz daha diri, sağlıklı ve yetişkin, hastaların tabiri ile daha seksi görünür.
Öncelikle ameliyatı narkozla yaptığımızı belirtmem lazım. Bir çok hasta bunu lokal anestezi ile olmak istiyor. Bu ameliyat klasik olarak genel anestezi ile yapılır. Neden? Bunun bir çok sebebi var, sıralayayım:
1- Bu ameliyat için tüm yüzün ilaçla silinmesi (biz buna boyama diyoruz) gerekiyor. Hatta ağız içinin de dezenfektanla silinmesi gerekiyor.. Lokal anestezi ile hasta uyanıkken bu çok zor olur.. Bu bölgeler iyi dezenfekte edilmezse ameliyattan sonra enfeksiyon gelişebilir. Bu ameliyat, ağız içinden yapılan bir ameliyattır ve ağız içi kirli kabul edilir. Bu yüzden dezenfeksiyonun doğru dürüst yapılması gerekir.
2- Ameliyat yanağın iç yüzünde özel bir noktaya yapılan 1.5-2 santimlik bir kesiden yapılıyor. Cerrah anatomiyi biliyorsa, tam yerinden girmişse, karşısına çiğneme kasları çıkar.. Çok ince bir makasla bu çiğneme kaslarını aralıyoruz ve kasın arkasından bu meşhur yanak yağına (bichat yağ yastıkçığı) ulaşıyoruz. Yani bu ameliyat öyle çok yüzeysel bir ameliyat değildir. Diş hekiminde diş dolgusu bile yapılırken hastaların yana dönüp ağızlarını su ile çalkalaması gerekir. Bişektomide ise bunu yaparsanız ameliyat yerine mikrop bulaşabilir. Bu yüzden en sağlıklısı bu ameliyatın narkoz altında yapılmasıdır. Zaten kısa sürdüğü için hasta öyle uzun narkoz almamaktadır.
Ameliyat tamamen ağız içinden yapıldığından mümkünse narkoz tüpünün burundan yerleştirilmesi (nasal entübasyon) iyi olur. Böylece ağız boşluğu tamamen boş kalır ve ameliyatta bize kolaylık olur. Ama bişektomi olacak hastaların bir çoğu daha önce burun estetiği geçirmiş oluyor. Bu hastalarda burun hava yolları dar olabiliyor. Eğer burun hava yolları, entübasyon tüpünün geçemiyeceği kadar darsa o zaman mecburen entübasyon tüpü ağızdan doğru yerleştirilir. Bu durumda ameliyat yine yapılır ama ameliyat sırasında tüpün yerini değiştiririz. Mesela tüp ağzın sol tarafındayken sağ yanağın ameliyatını yaparız, sol tarafa geçerken de tüpü sağ yanağa doğru çekeriz. Bu sorun olmaz ama dediğim gibi tüpü burundan doğru yerleştirmek her zaman bizim için kolaylık sağlar.
Entübasyon tüpünün burundan yada ağızdan konmasının hasta açısından bir farkı yoktur. Hasta zaten narkozda olacağından hiç bir şey hissetmez..
Ameliyatla ilgili enteresan bir şey de şu; bu ameliyatta mutlaka çok ince uçlu, çok kaliteli makaslar kullanıyoruz ama bu makasları kesmek için değil, aksine dokuları kesmemek için kullanıyoruz. Bu nokta çok ama çook önemlidir. Bichat yağ yastıkçığının çıkarıldığı alanda çiğneme kasları, yüz sinirleri, parotis tükrük bezinin kanalı hemen yakındadır. Bu yüzden ameliyatta ağız içi mukozası 1.5-2 santim kesildikten sonra içeri girilirken kesinlikle hiç bir doku kesilmez, ince uçlu makasın ucu kapalı şekilde içeri yerleştirilir ve içeride açılır, bu hareketle dokular aralanmış olur. Böylece hiç bir doku kesilmez, kanama olmaz, hiç bir doku yaralanmaz ve dolayısıyla ameliyattan sonra morluk da olmaz. Ameliyatın tekniği dokuları kesmek değil, aralamak şeklindedir. Ben zamanında bir hastamın sağ taraf yanağının ameliyat videosunu youtube de yayınlamıştım. Tüm ameliyat (sağ yanak sadece) 4 dakika sürüyor. Bu videoyu bir çok hasta izliyor ama genellikle makasla hiç bir şeyi kesmediğimi farketmiyorlar. Bu videoyu aşağıda paylaşıyorum, izleyin, makasla aslında hiç bir şeyi kesmediğimi, sadece dokuları aralamak için kullandığımı göreceksiniz.. Bu ameliyatın tekniği budur, ağıziçi mukozası dışında hiç bir doku kesilmez.
Bişektomi hakkında ayrıntılı bilgi... Bu ameliyatı olmayı planlıyorsanız lütfen sonuna kadar izleyiniz..
Bir kaç bişektomi vakasından örnek.. Ameliyatlar Dr. Oytun İdil'in ameliyatlarında çekilmiştir. Video kaydı, GoPro kamera ile alınmıştır..
Anatomiye ve ameliyatın tekniğine aşina bir cerrahın elinde bu ameliyat son derece güvenlidir; hiç bir sorun yaşanmaz.
Ağıziçinden girip, çiğneme kasları aralanınca hemen arkasında bichat yanak yağ yastıkçığı hemen görülür.
Bu yağ yastıkçığının kendi kılıfı vardır, bu sayede hemen tanınır. Vücutta sadece bir kaç yerde böyle kendi kılıfı olan yağ yastıkçıkları bulunur; örneğin alt ve üst gözkapaklarında. Yaşlanma ile gözaltlarında oluşan torbalanmalar aslında buradaki kılıflı yağ dokularının dışarı fıtıklaşmasıdır.
Yanak yağ yastıkçığının kendi kılıfı olduğundan tanıması kolaydır. Kılıfından tutup çektiğinizde yağ yastıkçığı kolayca ağıziçine çekilir. Genellikle 3 cc. kadar bir yağ doku gelir. Bir yerden sonra daha fazlası gelmez. Bu noktada yağ kitlesinin dibini koterle yakarak yağ kitlesi alınır.
Bu yağ kitlesinin tümünü almak diye bir şey yoktur. Yağ yastıkçığı anatomisi gereği aslında dallı budaklı, şakağa kadar uzanan, geniş bir dokudur. Ameliyatla biz sadece yanak bölgesindeki kısmını alıyoruz. Zaten istenen de sadece yanak kısmındaki hacmi azaltmaktır. Genellikle çıkan yağ kitlesi 3-4 cc. civarında hacme sahip, ufak bir ceviz kadar bir yağ kitlesidir. Zaten yanağın kalınlığını gözönüne alırsanız o bölge için bu aslında büyükçe bir dokudur ve alınması kesinlikle yanakta hacmin azalmasına yolaçar.
Bichat yağ yastıkçığının sapı koterle yakıldığı için kanama olmaz, morarma olmaz. Ağıziçindeki kesi 3-4 dikişle dikilir ve ameliyat biter...
Ağız içindeki dikişler, kendiliğinden eriyen dikişlerdir; alınmalarına gerek yoktur. Genellikle 2 hafta içinde eriyerek düşerler.
Hastanın yanaklarına bir kaç bandaj yapılır. Bu bandajların amacı, yanaklarda az da olsa oluşacak ödemin minimal olmasını sağlamaktır. Hasta bandajı 2 gün kadar tutsa yeterlidir. Ameliyattan 2 gün sonra hasta yanaklarındaki bandajı çıkarıp duş alabilir.
Ameliyatınız baştan sona kayıt altına alınıyor. Dilerseniz daha sonra izleyebilirsiniz.
Yaklaşık 9 senedir tüm ameliyatlarımızı, baştan sona video kayıt altına alıyoruz. Bunu hastalarımız için bir güvenlik kamerası gibi düşünüyoruz. Ameliyatlarda tüm işlemler, hastanın ameliyat sahasının hazırlanması, ameliyatın gerçekleştirilmesi, dikişlerin atılması vs tüm işlemler video ile kayıt altına alınıyor. Özellikle silikon implant kullandığımız ameliyatlarda, orjinal implantların orjinal kutusunun açılması, uygun şekilde antibiyotikli serum ile yıkanması kaydediliyor.
Bu video kayıtlarının bir önemi de ileride eğer bir sorun yaşarsanız, herhangi bir komplikasyon yaşanırsa, video kayıttan ameliyatın ilgili noktasında ne yapıldığına dönülüp video kayıtlarından bakılabilmesidir.
BİR ANI!
BAŞKA BİR YERDE AMELİYAT OLUP KOMPLİKASYON YAŞAMIŞ HASTALARA YARDIMCI OLUYORUM..
Bir gün markette alış veriş yaparken telefonum çaldı.
Şehirdışından bir kadın. Diyor ki, ben bişektomi ameliyatını burada oldum ama bir yanağım sürekli şişip şişip iniyor..
Telefonda yaklaşık 1 saat konuştuk. Durumunu tarif etti falan.. Valla bir şey anlamadım. Bu ameliyattan sonra dediği gibi şeylerin olmaması lazım...
Hastaya muayene edebilmem için gelmesi gerektiğini söyledim..
Hasta bir hafta sonra çıktı geldi. Muayenehanede hastayı gördüm..
Durumu resmen ibretlikti. Evet, dediği gibi bir yanağı şişiyor ve iniyor..
Ağız içini muayene edince daha da şaşırdım..
Hastada ne sorun olduğunu o an anladım.. Bişektomi çok ayrıntılı bir ameliyat değil. Sadece bir iki püf noktası var. Bunları bilerek tekniği doğru uygularsanız sorun çıkması neredeyse imkansızdır. Bu kadının ameliyatında 2 büyük hata yapılmıştı...
1: Ağız içinde 3 ayrı kesi vardı... Hastanın doktorları bişektomi için tam olarak nereden gireceklerini bilmiyorlarmış, resmen aramışlar. Yanağın iç tarafında birbirine yakın 3 ayrı kesi olmasının başka izahı olamaz.. Cerrah bişat yağ yastıkçığının anatomik olarak tam yerini bilmiyorsa bulması zor olacaktır. Halbuki bu dokunun tam anatomik yeri bellidir. Bir cerrah için ameliyat edeceği alanın anatomisini bilmemek affedilir hata değil..
2: Ameliyatın en önemli kuralını çiğneyip ağız içi mukozasını kesip kas tabakasına indikten sonra içeride makasla dokuları kesmişler.. Keserken de yanak tükrük bezinin kanalını kesmişler! Bu da affedilir bir hata değil!
Bu ameliyatta yanak bölgesinde hiç bir dokuyu kesmemek bir numaralı kuraldır. Ameliyatta çok özel, ince uçlu makasları kullanıyoruz ama bu makasları kesmek için değil, kesmemek için kullanıyoruz. İnce uçlu makasın ucunu kapalı olarak çiğneme kaslarının arasına yerleştirip makasın ucunu açıyoruz. Yani, ince uçlu makası dokuları aralamak için kullanıyoruz. Böylece o bölgedeki hiç bir doku kesilmemiş oluyor.
Dokuları kesmemek çok önemlidir çünkü alacağımız bişat yağ yastıkçığının çevresinde önemli damarlar, sinirler ve yanak tükrük bezinin kanalı vardır. Bu yüzden yanakta çalışırken kesinlikle makas ile kesme hareketi yapılmaz. Bu sayfada yukarıdaki kısa videoya bakınız..
Anlaşılan kadının tükrük bezinin kanalını kesmişlerdi. Ameliyatla onarmak zorunda kaldık. Böyle kanal gibi yapılar onarılırken içine bir kanül yerleştirmek gerekir. Kanül yerleştirip kanülü de ağız içine diktik. Hastayı memleketine gönderdik ve 1-2 ay sonra gelmesini, kanülü alacağımızı söyledik. Daha sonra hasta geldi ve kanülü çektik. Sorunu halloldu.
Kadının yaşadığı komplikasyonlar o kadar lüzumsuzdu ki.. Anatomiyi bilmeden ameliyat yapmaya kalkmak, dokuları kesmemeniz gereken yerde dokuları kesmek, bu sırada tükrük bezinin kanalını kesmek.. Gerçekten affedilir gibi değil..
Op. Dr. Oytun İdil (Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı)
Adres: Rumeli cad. No:3 D:1 Nişantaşı, Şişli - İstanbul / Türkiye
E-mail: oytunmd@gmail.com
GSM: +90 533 569 0649 +90 505 296 5569 +90 553 985 8087
Muayenehane tel: +90 212 296 3656 +90 505 137 1393
Whatsapp: +90 533 569 0649 +90 553 985 8087